De kunst van het sausen: technieken en tips voor een perfecte afwerking

Het sausen van muren en plafonds is een klus die voor veel mensen niet de favoriete bezigheid is. Toch is het belangrijk om aandacht te besteden aan het sausen, want een goede afwerking kan het verschil maken in de uitstraling van je woning. In dit artikel zullen we je laten zien hoe je op de juiste manier kunt sausen, welke benodigdheden je nodig hebt en welke veelgemaakte fouten je moet vermijden.

Wat is sausen?

Sausen is het aanbrengen van verf op muren en plafonds om deze van een nieuwe laag verf te voorzien of om een nieuwe kleur aan te brengen. Het kan zowel met een roller als met een kwast worden gedaan en tegenwoordig is het ook mogelijk om gebruik te maken van een spuitbus of verfspuit.

Waarom is sausen belangrijk?

Het sausen van je muren en plafonds is belangrijk omdat het bijdraagt aan de uitstraling van je woning. Het zorgt ervoor dat de muren en plafonds er weer fris en nieuw uitzien en kan bovendien eventuele beschadigingen of vlekken verbergen. Het is ook een relatief eenvoudige en betaalbare manier om je woning een make-over te geven.

Benodigdheden

Voordat je aan de slag gaat met het sausen, is het belangrijk om de juiste benodigdheden in huis te halen. Je hebt nodig:

 • Verf (in de gewenste kleur en kwaliteit)
 • Verfbakje en rooster
 • Roller of kwast
 • Afplaktape
 • Schuurpapier
 • Verfbakjes
 • Verfroerhoutjes
 • Doeken en/of krantenpapier om de vloer te beschermen

Technieken voor het sausen

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om te sausen. Welke techniek het meest geschikt is voor jouw klus, hangt af van verschillende factoren, zoals het oppervlak dat je gaat sausen en de gewenste afwerking. Hieronder bespreken we de meest gebruikte technieken voor het sausen.

Voorbereiding

Voordat je gaat sausen, is het belangrijk om het oppervlak goed voor te bereiden. Dit betekent dat je de muur of het plafond moet reinigen, eventuele gaten moet dichten en de oppervlakte moet schuren om oneffenheden weg te werken. Vergeet niet om alle meubels en vloeren af te dekken met doeken of krantenpapier om eventuele verfspatten te voorkomen.

Techniek 1: Sausen met een roller

Sausen met een roller is een veelgebruikte techniek voor het sausen van muren en plafonds. Het is relatief snel en eenvoudig en kan een mooi egaal resultaat opleveren. Zorg ervoor dat je de roller gelijkmatig in de verf doopt en overtollige verf afrolt op het rooster. Verdeel de verf vervolgens in lange banen over de muur of het plafond en rol deze uit in verticale of horizontale richting.

Techniek 2: Sausen met een kwast

Sausen met een kwast is een techniek die vooral geschikt is voor het sausen van kleine oppervlaktes of moeilijk bereikbare plekken. Gebruik een brede kwast en doop deze gelijkmatig in de verf. Strijk de kwast vervolgens uit op het rooster en breng de verf aan op de muur of het plafond in lange, verticale streken. Let erop dat je de kwast niet te vol laadt met verf om druppels te voorkomen.

Techniek 3: Spuiten met een spuitbus

Sausen met een spuitbus is een techniek die vooral geschikt is voor het sausen van kleine oppervlaktes of het aanbrengen van details. Spuit de verf op een afstand van ongeveer 20 centimeter op de muur of het plafond in lange banen en laat deze drogen voordat je een tweede laag aanbrengt.

Techniek 4: Sausen met een verfspuit

Sausen met een verfspuit is een techniek die vooral geschikt is voor het sausen van grote oppervlaktes. Het is een snelle en efficiënte manier om verf aan te brengen, maar het vergt wel wat oefening en ervaring om deze techniek goed onder de knie te krijgen. Een verfspuit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de verf en kan bovendien snel grote oppervlaktes bedekken.

Tips voor een perfecte afwerking

Met de onderstaande tips kun je ervoor zorgen dat je het sausen van je muren en plafonds tot in de puntjes verzorgt:

 • Kies de juiste kleur: Zorg ervoor dat je de juiste kleur kiest voordat je begint met sausen. Dit voorkomt dat je achteraf ontevreden bent over het resultaat.
 • Schuur en reinig het oppervlak: Schuur het oppervlak voorzichtig om oneffenheden weg te werken en maak het daarna goed schoon. Verwijder alle stof, vuil en vetresten.
 • Gebruik de juiste hoeveelheid verf: Laad je kwast of roller niet te vol met verf. Dit kan leiden tot druppels en oneffenheden. Werk liever in dunne lagen.
 • Werk in dunne lagen: Breng de verf aan in dunne lagen en laat deze goed drogen voordat je een volgende laag aanbrengt. Dit zorgt voor een mooi egaal resultaat.
 • Strijk uit: Strijk de verf goed uit om oneffenheden te voorkomen. Werk in verticale of horizontale richting.
 • Let op de temperatuur en vochtigheid: Saus alleen als de temperatuur en vochtigheid geschikt zijn. Dit voorkomt dat de verf niet goed hecht en zorgt voor een mooier eindresultaat.

Veelgemaakte fouten bij het sausen

Het sausen van muren en plafonds is niet altijd eenvoudig en er worden dan ook regelmatig fouten gemaakt. Hieronder bespreken we de meest voorkomende fouten en hoe je deze kunt voorkomen:

 • Te veel verf gebruiken: Laad je roller of kwast niet te vol met verf. Werk in dunne lagen om druppels te voorkomen.
 • Niet goed roeren: Roer de verf goed door voordat je begint met sausen om een egale kleur te krijgen.
 • Geen rekening houden met de temperatuur en vochtigheid: Saus alleen als de temperatuur en vochtigheid geschikt zijn. Dit voorkomt dat de verf niet goed hecht en zorgt voor een mooier eindresultaat.
 • Het overslaan van de primer: Breng altijd een primer aan voordat je begint met sausen. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf.
 • Niet goed afplakken: Plak alle randen en hoeken goed af om te voorkomen dat je verf op plekken krijgt waar je dat niet wilt.

Veelgestelde vragen over sausen

Hoeveel verf heb ik nodig voor het sausen van een kamer?

Hoeveel verf je nodig hebt voor het sausen van een kamer hangt af van de grootte van de kamer en de gewenste kleur en kwaliteit van de verf. Over het algemeen kun je uitgaan van ongeveer 1 liter verf per 10 vierkante meter. Het is altijd verstandig om iets meer verf in huis te halen dan je denkt nodig te hebben, zodat je niet halverwege zonder verf komt te zitten.

Kan ik verschillende soorten verf gebruiken voor het sausen?

Het is belangrijk om dezelfde soort verf te gebruiken voor het sausen van een oppervlak. Gebruik dus geen muurverf op een oppervlak dat eerder met lakverf is behandeld. Het is wel mogelijk om verschillende soorten muurverf te gebruiken, bijvoorbeeld voor verschillende kamers in huis.

Moet ik een primer gebruiken voor het sausen?

Ja, het is verstandig om altijd een primer aan te brengen voordat je begint met sausen. Een primer zorgt voor een betere hechting van de verf op het oppervlak en voorkomt dat de verf gaat bladderen of afbladderen.

Kan ik een verfspuit gebruiken voor het sausen van mijn muren?

Ja, een verfspuit kan een goede optie zijn voor het sausen van grote oppervlaktes. Het vergt wel wat oefening en ervaring om deze techniek goed onder de knie te krijgen.

Hoe lang duurt het drogen van de verf voordat ik het oppervlak kan aanraken?

Hoe lang het duurt voordat de verf droog is, hangt af van verschillende factoren, zoals de temperatuur en vochtigheid. Over het algemeen kun je uitgaan van een droogtijd van 4 tot 6 uur voordat je het oppervlak weer kunt aanraken. Het is echter verstandig om de verpakking van de verf te raadplegen voor specifieke droogtijden en instructies.

Conclusie

Het sausen van muren en plafonds is een klus die voor veel mensen niet de favoriete bezigheid is, maar het is wel belangrijk om aandacht aan te besteden. Met de juiste technieken, benodigdheden en tips kun je ervoor zorgen dat je muren en plafonds er weer fris en nieuw uitzien. Door het vermijden van veelgemaakte fouten en het toepassen van de juiste technieken kun je een perfecte afwerking realiseren.

Onderhoud van uw schilderwerk: tips voor een langdurig en mooi resultaat

Goed onderhoud van uw schilderwerk is essentieel om uw muren en houtwerk er mooi uit te laten zien en hun levensduur te verlengen. In deze blog delen we enkele tips voor het onderhouden van uw schilderwerk, zodat u kunt genieten van een langdurig en mooi resultaat.

Regelmatig reinigen

Stof, vuil en vlekken kunnen zich ophopen op geschilderde oppervlakken en leiden tot verkleuring en aantasting van de verflaag. Maak uw muren en houtwerk regelmatig schoon met een zachte doek of spons en een mild reinigingsmiddel. Vermijd schurende reinigingsmiddelen en borstels die de verflaag kunnen beschadigen.

Inspecteer op beschadigingen

Controleer uw schilderwerk minstens één keer per jaar op tekenen van schade, zoals barsten, blazen, schilferen of verkleuring. Vroegtijdige opsporing en aanpak van problemen kunnen verdere schade en dure reparaties voorkomen.

Herstel kleine beschadigingen

Als u kleine beschadigingen, zoals krassen of deuken, in het schilderwerk ontdekt, kunt u deze eenvoudig zelf herstellen. Schuur het beschadigde gebied voorzichtig op, maak het stofvrij en breng een nieuwe laag verf aan. Zorg ervoor dat u dezelfde verf gebruikt als de oorspronkelijke laag om kleurverschillen te voorkomen.

Ventileer uw woning

Een goede ventilatie helpt vochtproblemen te voorkomen die kunnen leiden tot schimmelvorming en aantasting van het schilderwerk. Zorg ervoor dat u uw huis dagelijks ventileert door ramen en deuren te openen en gebruik te maken van ventilatiesystemen in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en keuken.

Bescherm tegen UV-stralen

Direct zonlicht kan de kleur van uw schilderwerk doen vervagen en de verflaag aantasten. Bescherm uw muren en houtwerk tegen overmatige blootstelling aan UV-stralen door zonwering of gordijnen te gebruiken. Overweeg bij buitenschilderwerk het gebruik van een verf met UV-bescherming om verkleuring te minimaliseren.

Onderhoud buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk heeft te maken met weersinvloeden en kan sneller slijten dan binnenschilderwerk. Controleer en reinig uw buitenschilderwerk regelmatig en zorg voor tijdige reparaties en onderhoud. Houd rekening met de aanbevolen onderhoudsintervallen voor uw type verf en weersomstandigheden.

Plan periodiek onderhoud

Het is verstandig om periodiek onderhoud in te plannen voor zowel binnen- als buitenschilderwerk. Afhankelijk van de kwaliteit van de verf en de omstandigheden kan dit variëren van eens in de drie tot tien jaar. Door periodiek onderhoud te plannen, kunt u schade voorkomen en uw schilderwerk in goede staat houden.

Laat uw schilderwerk door professionals uitvoeren

Professionele schilders hebben de expertise en ervaring om uw schilderwerk op de juiste manier te onderhouden en repareren. Zij weten welke verf en materialen het beste zijn voor uw specifieke situatie en kunnen u adviseren over de juiste onderhoudsplanning. Door uw schilderwerk door professionals te laten onderhouden, kunt u erop vertrouwen dat het in goede staat blijft en er mooi uitziet.

Met deze tips kunt u uw schilderwerk in goede staat houden en ervoor zorgen dat het er langdurig mooi uitziet. Door regelmatig onderhoud en tijdige reparaties, kunt u de levensduur van uw schilderwerk verlengen en de uitstraling van uw woning verbeteren. Neem contact op met een professionele schilder voor meer advies en hulp bij het onderhouden van uw schilderwerk.

Veelgestelde vragen over het onderhoud van schilderwerk

Hoe vaak moet ik mijn schilderwerk laten onderhouden?
Dit hangt af van het type verf en de omstandigheden. Over het algemeen is eens in de drie tot tien jaar onderhoud aanbevolen. Raadpleeg een professionele schilder voor advies over de onderhoudsplanning voor uw specifieke situatie.

Kan ik mijn schilderwerk zelf onderhouden?
Ja, u kunt klein onderhoud, zoals het herstellen van kleine beschadigingen, zelf uitvoeren. Voor grotere reparaties en onderhoudswerkzaamheden is het echter raadzaam om een professionele schilder in te schakelen.

Hoe kan ik mijn schilderwerk beschermen tegen vocht?
Een goede ventilatie is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Zorg ook voor tijdige reparaties van eventuele lekkages of schade aan de buitenkant van uw woning.

Hoe kan ik mijn schilderwerk beschermen tegen UV-straling?
Bescherm uw schilderwerk tegen direct zonlicht door het gebruik van zonwering of gordijnen. Overweeg bij buitenschilderwerk het gebruik van een verf met UV-bescherming.

Wat zijn de kosten voor het onderhoud van schilderwerk?
De kosten voor het onderhoud van schilderwerk variëren afhankelijk van het type werkzaamheden, de omvang van het project en de kwaliteit van de verf. Neem contact op met een professionele schilder voor een offerte op maat.

Wat zijn de voordelen van professioneel onderhoud van schilderwerk?
Professionele schilders hebben de expertise en ervaring om uw schilderwerk op de juiste manier te onderhouden en repareren. Zij weten welke verf en materialen het beste zijn voor uw specifieke situatie en kunnen u adviseren over de juiste onderhoudsplanning. Door uw schilderwerk door professionals te laten onderhouden, kunt u erop vertrouwen dat het in goede staat blijft en er mooi uitziet.

Wat kan ik doen als mijn schilderwerk schade heeft opgelopen?
Als uw schilderwerk schade heeft opgelopen, zoals blazen, barsten of schilferen, is het belangrijk om dit snel aan te pakken om verdere schade te voorkomen. Schakel een professionele schilder in om de schade te herstellen en uw schilderwerk weer in goede staat te brengen.

Is het nodig om alle lagen verf te verwijderen bij het onderhoud van schilderwerk?
Nee, het is niet altijd nodig om alle lagen verf te verwijderen bij het onderhoud van schilderwerk. Dit hangt af van de staat van de bestaande verflagen en het type verf dat u wilt aanbrengen. Een professionele schilder kan u adviseren over de beste aanpak voor uw specifieke situatie.

Met deze tips en antwoorden op veelgestelde vragen kunt u uw schilderwerk in goede staat houden en ervoor zorgen dat het er langdurig mooi uitziet. Door tijdig onderhoud en reparaties uit te voeren, kunt u de levensduur van uw schilderwerk verlengen en de uitstraling van uw woning verbeteren. Schakel indien nodig een professionele schilder in voor advies en ondersteuning bij het onderhoud van uw schilderwerk.

Hoe kiest u de beste schilder in uw regio?

Een nieuw likje verf kan wonderen doen voor uw woning of bedrijfspand. Maar hoe vindt u de beste schilder in uw regio? In dit artikel geven we u handige tips en adviezen om de juiste schilder voor uw project te kiezen.

Waarom is het belangrijk om een goede schilder te kiezen?

Een goede schilder zorgt niet alleen voor een mooi eindresultaat, maar kan ook problemen voorkomen, zoals bladderen, scheuren en verkleuring. Bovendien kan een ervaren schilder u adviseren over de juiste verfsoort en kleurcombinaties.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een schilder

Er zijn verschillende factoren waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een schilder:

Ervaring en expertise

Een ervaren schilder heeft de nodige kennis en vaardigheden om uw schilderwerk tot een succes te maken. Vraag naar eerdere projecten en bekijk eventueel hun portfolio om een indruk te krijgen van hun expertise.

Aanbevelingen en referenties

Vraag vrienden, familie en collega’s of zij een goede schilder kunnen aanbevelen. Daarnaast kunt u online reviews en referenties raadplegen om te zien wat anderen van de schilder vinden.

Offertes en prijzen

Vraag bij verschillende schilders een offerte aan om een indicatie te krijgen van de kosten. Let op dat u niet alleen op de prijs let, maar ook op de kwaliteit van het werk en de gebruikte materialen.

Communicatie en klantenservice

Een goede schilder communiceert duidelijk over de werkzaamheden, planning en kosten. Ook moeten zij bereid zijn om naar uw wensen te luisteren en eventuele vragen te beantwoorden.

Garantie en verzekering

Controleer of de schilder garantie biedt op het geleverde werk en of zij verzekerd zijn voor eventuele schade tijdens het schilderen.

Het selectieproces

Om de beste schilder in uw regio te vinden, kunt u het volgende selectieproces volgen:

Onderzoek doen

Begin met het maken van een lijst met potentiële schilders in uw regio. U kunt hiervoor online zoekmachines gebruiken of lokale bedrijvengidsen raadplegen.

Vergelijken van offertes

Vraag bij minimaal drie schilders een offerte aan en vergelijk deze op basis van prijs, kwaliteit en materialen. Let ook op eventuele extra kosten, zoals voorrijkosten of het huren van een steiger.

Het beoordelen van referenties en reviews

Lees online reviews en vraag de schilder om referenties van eerdere klanten. Neem contact op met deze referenties om hun ervaring met de schilder te bespreken.

Het voeren van een kennismakingsgesprek

Plan een kennismakingsgesprek met de schilder om uw wensen en verwachtingen te bespreken. Tijdens dit gesprek kunt u ook vragen naar hun ervaring, werkwijze en eventuele garantie.

Aanvullende tips

Hier zijn enkele aanvullende tips om u te helpen bij het kiezen van de beste schilder:

Kies voor een lokale schilder

Een lokale schilder kent de omstandigheden in uw regio en kan u beter adviseren over de juiste verfsoort en kleurcombinaties. Bovendien bespaart u mogelijk op voorrijkosten.

Plan op tijd

Schilders kunnen het druk hebben, vooral tijdens de zomermaanden. Plan uw schilderwerk ruim van tevoren om teleurstelling te voorkomen.

Wees duidelijk over uw verwachtingen

Zorg ervoor dat u duidelijk bent over uw wensen en verwachtingen, zodat de schilder hier rekening mee kan houden tijdens het uitvoeren van het werk.

Conclusie

Het kiezen van de beste schilder in uw regio hoeft geen lastige opgave te zijn. Door rekening te houden met factoren zoals ervaring, referenties, offertes en communicatie, kunt u een weloverwogen keuze maken. Volg het selectieproces en houd rekening met onze aanvullende tips om de perfecte schilder voor uw project te vinden.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een professionele schilder?
De kosten van een professionele schilder variëren afhankelijk van het project, de gebruikte materialen en de regio. Vraag altijd offertes aan bij meerdere schilders om een goed beeld te krijgen van de kosten.

Hoe lang duurt het voordat een schilder klaar is met een project?
De duur van een schilderproject hangt af van de omvang van het werk, het soort verf dat wordt gebruikt en de weersomstandigheden. Een gemiddeld schilderproject kan enkele dagen tot enkele weken duren. Bespreek de verwachte tijdsduur met uw schilder tijdens het kennismakingsgesprek.

Is het beter om een binnen- of buitenschilder in te huren?
Sommige schilders zijn gespecialiseerd in zowel binnen- als buitenschilderwerk, terwijl anderen zich op één van beide richten. Het is belangrijk om een schilder in te huren die ervaring heeft met het soort schilderwerk dat u nodig heeft.

Wat is het beste moment van het jaar om te schilderen?
Over het algemeen is het beste moment om te schilderen tijdens de lente of zomer, wanneer de temperaturen milder zijn en de luchtvochtigheid lager is. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf en snellere droogtijden. Echter, sommige schilders hebben ook speciale apparatuur om tijdens koudere maanden te schilderen.

Hoe weet ik of mijn schilder betrouwbaar is?
Betrouwbaarheid is een belangrijke factor bij het kiezen van een schilder. Vraag vrienden en familie om aanbevelingen, lees online reviews en controleer de referenties van eerdere klanten. Let ook op de communicatie en professionaliteit van de schilder tijdens het kennismakingsgesprek.

Duurzaam Schilderen: Hoe uw schilderwerk milieuvriendelijk en energiezuinig kunt maken

Duurzaamheid is steeds belangrijker geworden in de afgelopen jaren, en het schilderwerk is hierop geen uitzondering. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u uw schilderwerk milieuvriendelijk en energiezuinig kunt maken.

Milieuvriendelijke Verf

Watergedragen Verf

Een manier om uw schilderwerk milieuvriendelijker te maken, is door te kiezen voor watergedragen verf. Dit type verf heeft minder schadelijke stoffen en is minder belastend voor het milieu.

Natuurlijke Verf

Een andere optie is natuurlijke verf, gemaakt van biologisch afbreekbare ingrediënten. Deze verfsoorten bevatten geen schadelijke stoffen en zijn beter voor het milieu.

Energiezuinige Technieken

LED Verlichting

Om energiezuinig te schilderen, kunt u overwegen om LED-verlichting te gebruiken tijdens het schilderen. LED-lampen verbruiken minder energie en gaan langer mee dan traditionele gloeilampen.

Reflecterende Verf

Reflecterende verf kan ook helpen bij het besparen van energie. Deze verf weerkaatst zonlicht, waardoor uw huis koeler blijft in de zomer en minder energie verbruikt voor airconditioning.

Duurzame schilderpraktijken

Gerecyclede Materialen

Kies voor gerecyclede materialen zoals kwasten, rollers en verpakkingen om de impact op het milieu te verminderen.

Afvalbeheer

Zorg voor een verantwoordelijk afvalbeheer door verfresten en andere materialen op een milieuvriendelijke manier af te voeren.

Gezond Binnenklimaat

Kies voor verfsoorten met een lage VOS-uitstoot (vluchtige organische stoffen) om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren en gezondheidsproblemen te voorkomen.

Tips voor duurzaam schilderwerk

Kies De Juiste Verf

Informeer uzelf over de verschillende soorten milieuvriendelijke verf en kies de juiste verf voor uw project.

Gebruik Duurzame Materialen

Kies voor duurzame, herbruikbare en gerecyclede materialen zoals kwasten, rollers en verpakkingen.

Werk Energiezuinig

Gebruik energiezuinige verlichting en overweeg reflecterende verf om energie te besparen.

Plan Goed

Plan uw schilderproject zorgvuldig om verspilling van verf en materialen te voorkomen.

Duurzame Schilders

Waar Vind Je Een Duurzame Schilder?

Zoek naar schilders die zich richten op duurzaamheid, zowel in hun materialen als in hun werkwijze. Online platforms en lokale gidsen kunnen u helpen bij het vinden van duurzame schilders in uw regio.

Certificering En Keurmerken

Let op certificeringen en keurmerken die aantonen dat een schilder zich inzet voor duurzaamheid, zoals het FSC-keurmerk voor houten materialen of het Milieukeurmerk voor verf.

Conclusie

Duurzaam schilderen is een belangrijke manier om bij te dragen aan een beter milieu. Door milieuvriendelijke verf, energiezuinige technieken en duurzame schilderpraktijken toe te passen, kunt u uw schilderwerk milieuvriendelijk en energiezuinig maken.

Veelgestelde Vragen

 1. Wat is het verschil tussen watergedragen verf en natuurlijke verf?

Watergedragen verf is een verfsoort waarbij water als oplosmiddel wordt gebruikt, terwijl natuurlijke verf gemaakt is van biologisch afbreekbare ingrediënten.

 1. Is duurzaam schilderen duurder dan traditioneel schilderen?

De kosten voor duurzaam schilderen kunnen hoger zijn, maar op de lange termijn kunt u besparen op energiekosten en bijdragen aan een beter milieu.

 1. Hoe kan ik een duurzame schilder vinden?

Zoek naar schilders met certificeringen en keurmerken op het gebied van duurzaamheid, of gebruik online platforms en lokale gidsen om duurzame schilders in uw regio te vinden.

 1. Wat zijn enkele keurmerken die duurzame schilders kunnen hebben?

Enkele voorbeelden zijn het FSC-keurmerk voor houten materialen en het Milieukeurmerk voor verf.

 1. Hoe kan ik energie besparen tijdens het schilderen?

U kunt energie besparen door gebruik te maken van energiezuinige verlichting zoals LED-lampen en reflecterende verf toe te passen om de koeling van uw huis te verbeteren. Daarnaast kunt u efficiënt plannen om verspilling van materialen en energie te voorkomen.

Kan je behangen zonder behangtafel?

Het is mogelijk om te behangen zonder behangtafel. Het is alleen wel makkelijker om het met een behangtafel te doen. Je hoeft dan minder te bukken, bent sneller klaar en je werkt waarschijnlijk netter.

Tips om te behangen zonder behangtafel

Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om zonder behangtafel te behangen:

 1. Plaktafel: Als je geen behangtafel hebt, kun je een tafel gebruiken die groot genoeg is om het behang op te leggen. Bedek de tafel met een plastic tafelkleed om te voorkomen dat de lijm het oppervlak beschadigt.
 2. Vrij plakken: Je kunt het behang ook rechtstreeks op de muur plakken zonder het op een tafel te leggen. Houd er rekening mee dat dit een beetje lastiger kan zijn en dat je het behang misschien moet aanpassen terwijl je het plakt.
 3. Stap-voor-stap methode: Een andere methode is om het behang in delen te knippen en stap voor stap op de muur te plakken, waarbij je elke sectie afzonderlijk aanbrengt. Dit kan vooral handig zijn als je grote muren of plafonds moet behangen.

Ongeacht de methode die je kiest, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de muur schoon en droog is voordat je begint met behangen. Dit zorgt voor een goede hechting en voorkomt dat het behang gaat bladderen.

Kan je behangen bij warm weer?

Het is mogelijk om te behangen bij warm weer, maar het kan wel wat uitdagingen met zich meebrengen. Bij warm weer droogt de lijm namelijk sneller op dan bij koeler weer, waardoor je minder tijd hebt om het behang op de juiste manier te positioneren en te corrigeren als het niet goed zit.

Tips om te behangen bij mooi, warm weer

Hier zijn enkele tips om te behangen bij warm weer:

 1. Werk in de ochtenduren of in de avond: Als het mogelijk is, behang dan tijdens de koelere uren van de dag, zoals in de ochtend of avond. Vermijd het werken tijdens de heetste uren van de dag, omdat de warmte en de zon de lijm sneller kunnen doen drogen.
 2. Houd de werkruimte koel: Als je binnen werkt, zorg er dan voor dat de ruimte goed geventileerd is en dat er een airconditioning of ventilator aanwezig is om de temperatuur op een comfortabel niveau te houden.
 3. Maak de ondergrond goed nat: Als de muur warm is van de zon, maak de muur dan eerst vochtig met water en laat het even intrekken voordat je begint met behangen. Dit helpt om de temperatuur van de muur te verlagen en voorkomt dat de lijm te snel opdroogt.
 4. Werk snel en efficiënt: Zorg ervoor dat je alles klaar hebt staan voordat je begint, inclusief alle benodigde gereedschappen en materialen. Werk snel en efficiënt om ervoor te zorgen dat de lijm niet te snel opdroogt.
 5. Gebruik een sneldrogende lijm: Als je geen tijd hebt om te wachten tot de lijm droogt, kun je een sneldrogende lijm gebruiken. Dit kan de werktijd verlengen en ervoor zorgen dat het behang goed blijft zitten.
 6. Let op de uitlijning: Het is belangrijk om extra aandacht te besteden aan de uitlijning van het behang bij warm weer, omdat de lijm sneller droogt en het behang minder flexibel is. Controleer het behang regelmatig om ervoor te zorgen dat het goed zit en corrigeer het indien nodig.

Met deze tips kun je behangen bij warm weer, maar het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn en ervoor te zorgen dat je alles goed voorbereidt voordat je begint.

Welk behang gebruik je op een oneffen muur

Als je een oneffen muur hebt, kan het moeilijk zijn om het juiste behang te vinden. Er zijn echter enkele soorten behang die speciaal zijn ontworpen om te worden gebruikt op oneffen muren. Hier zijn enkele opties:

 1. Glasweefselbehang: Dit is een zeer sterk en duurzaam type behang dat gemaakt is van glasvezel. Het kan worden gebruikt om kleine oneffenheden te verbergen en is ideaal voor muren die veel te lijden hebben gehad.
 2. Vliesbehang: Dit is een ander sterk en duurzaam type behang dat verkrijgbaar is in verschillende diktes. Het kan worden gebruikt om oneffenheden op de muur te verbergen en is gemakkelijk aan te brengen.
 3. Reliefbehang: Dit type behang heeft een textuur of reliëf dat helpt om kleine oneffenheden te verbergen. Het is verkrijgbaar in verschillende stijlen en kan een interessant visueel element aan de kamer toevoegen.
 4. Fotobehang: Fotobehang kan ook worden gebruikt om oneffenheden op de muur te verbergen. Kies een afbeelding met veel details, zoals een landschap of een stadsgezicht, om eventuele oneffenheden te camoufleren.
 5. Structuurverf: Structuurverf is geen behang, maar het kan wel worden gebruikt om oneffenheden op de muur te verbergen. Het is een dikke verf die textuur en reliëf aan de muur toevoegt en kan worden aangebracht met een roller of spatel.

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet aanbevolen wordt om behang te gebruiken om grote oneffenheden op de muur te verbergen. Als de muur in slechte staat verkeert, is het beter om deze eerst te laten repareren voordat er behang of andere afwerkingen worden aangebracht.

Kan behang fungeren als stucwerk?

Ja en nee, normaal behang kan niet functioneren als stucwerk. Behang is een decoratieve laag die over een gladde ondergrond wordt aangebracht om de uitstraling van een kamer te verbeteren. Stucwerk daarentegen is een dunne laag van cement, gips of kalk die over de muren wordt aangebracht om oneffenheden te verbergen en een gladde, egale afwerking te creëren. Stucwerk kan ook worden gebruikt om wanden te verstevigen en te beschermen tegen vocht. Hoewel behang en stucwerk beide kunnen worden gebruikt om muren te verfraaien, zijn het twee verschillende materialen met verschillende functies en toepassingen.

Renovliesbehang kent eigenschappen van stucwerk

Renovliesbehang wordt steeds populairder als alternatief voor traditioneel stucwerk. Het is een relatief nieuw type behang dat wordt gebruikt om muren af te werken en te versterken. In deze blog zullen we kijken naar de eigenschappen van renovliesbehang en de overeenkomsten en verschillen met stucwerk.

Eigenschappen van renovliesbehang

Renovliesbehang is gemaakt van glasvezel en cellulose en is verkrijgbaar in verschillende diktes. Het wordt aangebracht op muren met een speciale lijm en kan daarna worden geverfd in de gewenste kleur. Hieronder staan enkele belangrijke eigenschappen van renovliesbehang:

 1. Sterk en duurzaam: Renovliesbehang is sterk en duurzaam. Het is bestand tegen scheuren en barsten en kan worden gebruikt om muren te verstevigen.
 2. Overschilderbaar: Renovliesbehang kan worden geschilderd in elke gewenste kleur. Dit geeft veel flexibiliteit bij het decoreren van de kamer.
 3. Naadloos: Renovliesbehang wordt naadloos aangebracht op de muur, waardoor er geen zichtbare naden zijn.
 4. Gemakkelijk te installeren: Renovliesbehang is relatief eenvoudig te installeren en kan snel worden aangebracht op de muur.

Overeenkomsten met stucwerk

Hoewel renovliesbehang en stucwerk twee verschillende materialen zijn, hebben ze enkele overeenkomsten:

 1. Beide zijn afwerklagen die kunnen worden gebruikt om de uitstraling van een kamer te verbeteren.
 2. Zowel renovliesbehang als stucwerk kunnen worden overschilderd in elke gewenste kleur.
 3. Beide kunnen worden gebruikt om de muur te verstevigen en te beschermen tegen vocht.

Verschillen met stucwerk

Er zijn ook enkele belangrijke verschillen tussen renovliesbehang en stucwerk:

 1. Renovliesbehang is eenvoudiger en sneller te installeren dan stucwerk.
 2. Renovliesbehang heeft geen droogtijd, terwijl stucwerk enkele dagen kan duren om volledig te drogen.
 3. Renovliesbehang is relatief goedkoper dan stucwerk.
 4. Stucwerk kan worden gebruikt om oneffenheden op de muur te corrigeren, terwijl renovliesbehang dit niet kan.

Conclusie

In conclusie is renovliesbehang een goed alternatief voor stucwerk. Het is sterker en duurzamer dan traditioneel behang en kan de muur verstevigen en beschermen tegen vocht. Hoewel het niet dezelfde mogelijkheden heeft als stucwerk om oneffenheden te corrigeren, is het nog steeds een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een naadloze, overschilderbare afwerking van hun muren.

Is behang overschilderbaar?

Behang is een populaire keuze voor het decoreren van muren. Maar wat als je na verloop van tijd een andere kleur of stijl wilt? Is behang overschilderbaar? Het antwoord is ja, behang is in veel gevallen overschilderbaar. In dit artikel leggen we uit hoe je behang kunt overschilderen en waar je op moet letten.

Wanneer is behang overschilderbaar?

Behang is overschilderbaar als het glad is en een egale ondergrond heeft. Als het behang reliëf of textuur heeft, kan dit moeilijk overschilderbaar zijn. In sommige gevallen is het mogelijk om textuur te vullen en het behang glad te maken voordat je het overschildert, maar dit vergt meer tijd en werk.

Hoe kan je behang overschilderen?

Om behang te overschilderen, moet je eerst de ondergrond goed voorbereiden. Verwijder loszittende stukken behang en eventuele behanglijmresten. Schuur de wand lichtjes en maak deze stofvrij. Gebruik vervolgens een primer om de wand te behandelen. De primer helpt de verf beter te hechten aan de ondergrond en zorgt ervoor dat de kleur beter dekt. Laat de primer goed drogen voordat je begint met verven.

Welk type verf raden we aan?

Gebruik bij voorkeur acrylverf voor het overschilderen van behang. Acrylverf droogt snel en is beter bestand tegen vocht en vuil dan andere soorten verf. Het is belangrijk om de verf gelijkmatig aan te brengen om lelijke strepen en vlekken te voorkomen. Gebruik eventueel een verfroller voor grotere oppervlakken en een kwast voor de randen en hoeken.

Valt schilderwerk onder de noemer groot onderhoud?

Ja, schilderwerk valt onder de noemer groot onderhoud. Groot onderhoud omvat namelijk alle werkzaamheden die nodig zijn om een woning in goede staat te houden en te zorgen dat deze blijft voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Het schilderen van de buitenkant van een woning is hier een goed voorbeeld van.

Het belang van regelmatig onderhoud aan het schilderwerk van jouw woning

Schilderwerk is belangrijk voor het behoud van de woning en draagt bij aan de uitstraling en waarde van de woning. Het is dan ook verstandig om het schilderwerk op tijd te laten uitvoeren. Hoe vaak dit nodig is, hangt af van verschillende factoren, zoals het type verf en de weersomstandigheden. Over het algemeen wordt aangeraden om het schilderwerk eens in de vijf tot tien jaar te laten doen.

Fiscaal aftrekbaar

Als huiseigenaar is het goed om te weten dat groot onderhoud aan een woning onder bepaalde omstandigheden fiscaal aftrekbaar kan zijn. Raadpleeg hiervoor de actuele belastingwetgeving of vraag advies aan een fiscaal expert.